Ghana op de gracht

BlackStar bamboefiets

Wat, een fiets van bamboe?

In Afrika is dat helemaal niet zo raar. Het frame wordt gemaakt door een bedrijf in Ghana. De verbindingen bestaan uit cactusvezel, ook een natuurlijk product. Deze fiets wordt in elkaar gezet bij sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. Met Europese kwaliteitsonderdelen, zegt Imke Harms van BlackStar Bamboo Bikes, een jong bedrijf uit Amsterdam dat veel waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. De fiets is netjes afgewerkt, met een leren zadel en handvatten.

Hoe rijdt de BlackStar?

De fiets is redelijk licht. Sturen en remmen gaan heel direct. Bij het zetten van veel kracht op de pedalen beweegt het bamboe frame rond de trapas een beetje mee. Geen reden tot zorg, volgens BlackStar: het frame heeft in Duitsland zware tests doorstaan. De koper krijgt twee jaar garantie. Op de bonkerige gracht blijkt de Ghanese soepelheid heel prettig: geen nerveus getril door oneffenheden.

En wat vinden anderen ervan?

Een bamboefiets is een sympathieke verschijning met een hoge aaibaarheidsfactor. Onderweg draaien veel hoofden mee, toeristen maken snel een foto. Wat BlackStar betreft gaan we snel wennen aan bamboe. Het bedrijf heeft inmiddels zo’n 130 exemplaren verkocht. De fietsen zijn sinds kort ook verkrijgbaar in New York, Kopenhagen en Madrid.

BlackStar Bamboo Bikes. www.blackstarbikes.nl, ook voor verkoopadressen. Prijs € 849.

Dit artikel is verschenen in Het Parool van 11 mei 2013

 

Dit bericht is geplaatst in Amsterdam, Blog, Fietsen. Bookmark de permalink.