De Westkrant

MercatorpleinWat gebeurt er in je eigen buurt? Ondanks alle media, bloggers en twitteraars is het vaak lastig om relevant en betrouwbaar nieuws te vinden uit eigen omgeving. Met buurtgenote Martine de Vente richtte ik medio 2014 De Westkrant op, een online buurtmedium voor het populaire Amsterdam-West.

De Westkrant is uitgegroeid tot een toonaangevend online medium voor Amsterdam-West, met zo’n 50.000 bezoekers per maand, 8000 volgers op Facebook, ruim 2200 op Twitter en 3000 op Instagram. Onze wekelijkse nieuwsbrief telt inmiddels ruim 3800 abonnees. Berichten van De Westkrant zijn opgenomen in Google News.

Dagelijks doen we verslag van nieuwtjes uit De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West, Westerpark en Nieuw-West. Van de opening van een hippe koffietent, parkeerproblemen en het kappen van bomen tot de groeiende populariteit van de Kolenkitbuurt. De Westkrant tipt de beste adressen om te eten en te drinken en bericht veel over de lokale gevolgen van de coronamaatregelen.

Dit is Amsterdam, dus moord en doodslag komen ook voor. Andere media weten in zo’n geval West meestal wel goed te vinden. Nee, dat nemen we die journalisten niet kwalijk. Nieuws is nieuws. Maar De Westkrant blijft over de buurt -onze buurt- schrijven, juist als de afzetlinten van de politie zijn opgeruimd.

Veel artikelen schrijf ik zelf. Hier staan er ruim duizend. In 2015 maakten we voor Persinnovatie.nl een tussenstand op. Volgens het Stimuleringsfonds voor de Pers is De Westkrant het meest constant en frequent in berichtgeving onder hyperlocals in Amsterdam die zich richten op stadsdelen en buurten. Meer hierover in dit artikel.

Foto bovenaan de pagina: Bram Belloni, 31pictures.nl