Bakkersfiets zonder haast

Pick-up_Classic_H_ZWART_00130348.2

Wat is dit voor fiets?

Een moderne versie van de transportfiets die bakkersknechten vroeger gebruikten. Ruim voor de komst van de supermarkt brachten zij grote manden met brood rond. Nederland was toen knusser, minder gehaast. Fietsfabrikant Sparta speelde slim in op die nostalgische gevoelens en begon deze retrofietsen te bouwen met dubbele bovenbuis. Het geteste model heeft drie versnellingen en een terugtraprem.

Wat is het voordeel van een Pick-up?

Je kunt er spullen mee vervoeren op de voordrager. Een tas of een krat bier bijvoorbeeld. Veel berijders kiezen ervoor om een kistje of mand te monteren, handig voor de boodschappen, een kettingslot of mobieltje. De stabiele standaard en het stuurslot voorkomen dat een volbeladen fiets omvalt. Dankzij het aluminium frame is de fiets lichter dan de loodzware rijwielen van toen.

En hoe rijdt het?

Sturen gaat wat minder licht dan bij een gewone stadsfiets, zeker met spullen voorop. Niets ten nadele van hardwerkende bakkersknechten, maar de Sparta Pick-up voelt verder vooral relaxed. Het zadel is comfortabel, je zit een tikkeltje achterover. Waarom zou je door de stad gaan jakkeren als je toch geen brood hoeft te bezorgen?

Sparta Pick-up met drie versnellingen. Getest bij De Fietspiraat, Spaarndammerstraat 83a. Prijs € 529. Meer informatie en verkoopadressen: www.sparta.nl

Dit artikel is verschenen in Het Parool van 4 mei 2013

Dit bericht is geplaatst in Fietsen. Bookmark de permalink.